perjantai 6. tammikuuta 2012

Dick van Dyke Show - The Dick van Dyke Show


1960-luvun alussa televisio oli aika nuori väline täällä Suomessa. Amerikassa sillä oli jo paljon pidempi perinne ja siellä oli muodostunut tv-kulttuuri sen eri genreineen. Näitä maistiaisia saatiin sitten Suomessa nauttia. Yksi ohjelmatyyppi olivat tilannekomediat (situation comedy jotka nykyään myös Suomessa sitcom'eina tunnetaan). Näissä olivat perhe-elämään keskittyvät sarjat suosiossa, ja niitä paljon myös Suomessa esitettiin.


Varsin suosittu Suomessa oli Dick van Dyke Show (1961-66). Se oli Carl Reinerin luoma komediallinen sarja, jossa pääosaa esittää Dick van Dyke roolinimellä Rob Petrie. Hänen vaimoaan Lauraa esittää Mary Tyler Moore, ja heidän poikaansa Richietä esittää Larry Mathews. Rob toimii fiktiivisen 'The Alan Brady Show'n' käsikirjoittajatiimin pomona. Tiimissä ovat mukana Buddy Sorrell, jota näyttelee Morey Amsterdam ja Sally Rogers, jota esittää Rose Marie. Shown tuottajaa Mel Cooleytä esittää puolestaan Richard Deacon. Sarjassa nähdään paljon ideoiden pallottelua ja niin luomisen tuskaa kuin hurmiotakin.

Alunperin Carl Reinerin ajatus oli sekä tuottaa että itse tähdittää tätä ohjelmaa (nimellä 'Head of the Family'), mutta pilottijaksoa pidettiin epäonnistuneena.


Sarjassa on yllättävän tuoretta ja osin anarkististakin sanailua nykyvinkkelistäkin katsottuna. Koska se samalla kuvaa aikansa kulttuuria sekä käytös- ja työskentelytapoja, on se samalla varsin pätevä ajankuva, joka oli kuitenkin selkeämpi kuin tämä nykyinen maailmamme on.

Dick van Dyke -sarjaa kuvattiin viisi sesonkia (tuloksena kerrassaan 158 episodia). Sarja voitti Emmy-pystejä enemmän kuin isoimmankaan takan reunalle sopii ja niiden lisäksi vielä kaksi Golden Globe -palkintoa (paras tv-komedia ja paras naispääosa).


Sarjan toiminta ja lavasteet jakautuvat pääasiassa kahteen paikkaan: käsikirjoitustiimin toimistoon, jossa vitsaillaan paikoitellen konekiväärityyliin ja toisaalta sitten Petrien kotiin, jossa vietetään perhe-elämää 60-luvun malliin päivällisineen kaikkineen.


Sarjan ollessa käynnissä teki Dick van Dyke myös uransa hienoimman elokuvan Robert Stevensonin ohjaamassa Maija Poppasessa (Mary Poppins, 1964). Mary Tyler Moore puolestaa tähditti myöhemmin nimikko-ohjelmaansa lähes läpi koko 70-luvun.

Omalla laillaan kiinnostava linkki nykykomediaan löytyy siitä, että tätä sarjaa tuotti mm. Sheldon Leonard -niminen mies (hänet löytää lukemattoman muunkin sarjan takaa), jota puolestaan Rillit huurussa -tuottajat Chuck Lorre ja Bill Prady fanittivat niin kovasti, että nimesivät omat päähenkilönsä miehen mukaan Sheldoniksi ja Leonardiksi.



Rob Petrie: I want to take a nap before I go to sleep.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti