sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Napoleon Solo - The Man from U.N.C.L.E.


Pinnan alla poreilee: kylmä sota! Maailmanpoliittiset rintamalinjat olivat varsin selviä 1960-luvulla, ja vähintäin propagandasotaa käytiin kaikilla mahdollisilla rintamilla. Tämä isojako heijastui toki populaarikulttuuriinkin, ja aihepiirin yksi ikoneista on Ian Flemingin luoma James Bond. Bond on ottanut säännöllisesti yhteen mitä eriskummallisimpien siipirikkojen kanssa, mutta kyllä saagan alkupuolella etenkin länsi-itä -jakokin loi tapahtumiin taustakehikon.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Bond muodostui hitiksi myös valkokankaalla, ja televisio tuli perässä. Yksi isoja, vakoojapohjaisia sarjoja oli suht tuoreeltaan Suomessakin esitetty jännittävä Napoleon Solo/The Man from U.N.C.L.E. (1964-68). Sarjan päätoimijoina ovat kaksi salaista agenttia, jotka työskentelevät U.N.C.L.E. -järjestön alaisuudessa. Sarjan kehittelijä on Sam Rolfe, mutta Ian Fleming konsultoi sarjaan myös ehdotuksiaan.


Kaksi agenttia ovat Napoleon Solo ja Ilya Kuryakin. Soloa näytteli Robert Vaughn kymmenien tv-sarjojen kokemuksella. Vaughn ei ole kovin monipuolinen näyttelijä, mutta tekee perustyötä takuuvarmasti. Länkkärien ystävät muistavat hänet alkuperäisestä Seitsemän rohkeaa miestä/The Magnificent Seven (1960) -leffasta myös. Vaughn on ollut kovin käytetty myös Napoleon Solon jälkeen ja aivan viime vuosina häntä on voinut nähdä vielä esimerkiksi sarjassa Kelmien kerho/Hustle (2004-12).

Kuryakin oli venäläinen agentti ja häntä esitti David McCallum. McCallum oli myös paljon käytetty mies ennen kiinnitystään Napoleon Soloon, mutta senkin jälkeen hänet bongasi Suomessa suositussa vankilasarjassa Colditz (1972-74), Näkymättömässä miehessä/The Invisible Man (1975-76) tai sarjassa Safiiri ja teräs/Sapphire And Steel (1979-82) yhdessä Joanna 'Todella upeeta' Lumleyn kanssa. Alunperin ideana oli Solon soolo, mutta Kuryakin vei katsojien sydämet, joten hänet kirjoitettiin tarinaan vahvemmin mukaan.


Kolmas vakiokasvo oli järjestön johtaja Alexander Waverly, jota tyypitti uskottavasti hyvä näyttelijä Leo G. Carroll (mm. Hitchcockin elokuvista tuttu kasvo). Vastuksenaan heillä oli vihollisjärjestö nimeltään THRUSH, jonka päätehtävä oli maailmanvalloitus.

Ensimmäinen kausi kuvattiin mustavalkoisena, mutta sitten siirryttiin värikuvaukseen, mikä nostikin sarjan suosiota. (Meillä jaksot nähtiin tietysti mustavalkoisina edelleen väritelevisioiden puutteessa.) Jaksoja tehtiin kaikkiaan 105, ja niissä ehti tietenkin vierailla iso nippu näyttelijöitä. Esimerkiksi vanhat tuttavamme William Shatner ja Leonard Nimoy vierailivat peräti samassa episodissa pari vuotta ennen Star Trekiä.


Napoleon Solo poiki vielä spin-off -sarjankin: The Girl from U.N.C.L.E., mutta se jäi yhden kauden ihmeeksi. Muutamaan alkuperäisen sarjan jaksoon kuvattiin otoksia, joita ei televisiossa nähty, ja ne liitettiin alkuperäiseen jaksoon, joka sitten esitettiin elokuvateatterissa pitkänä elokuvana. Vuonna 1983 alkuperäinen kaksikko teki myös tv-elokuvan The Return of the Man from U.N.C.L.E. Vuonna 2015 näki päivänvalonsa Guy Ritchien uuden sukupolven The Man from U.N.C.L.E. -leffa (, jota ei kuitenkaan ole päivitetty 2000-luvulle!).


Ilya Kuryakin: It's a handicap isn't it? Being so obviously American?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti