keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Burken laki - Burke's Law


Lännensarja Bat Masterson ei lukeutune samalla lailla länkkäriklassikoiden betoniin valettuun kovaan ytimeen kuin sanokaamme Bonanza, Wagon Train tai Lännen tie. Itse kuitenkin pidin siitä paljonkin 60-luvun tv-tarjottimella.


Nimiosaa sarjassa veti Gene Barry ensimmäisessä pitkäaikaisessa kiinnityksessään. Kun Bat Masterson sitten loppui vuonna 1961, oli pari vuotta hiljaisempaa, mutta vuonna 1963 polkaistiin käyntiin uusi Barry-tuotanto: Burken laki/Burke's Law (1963-66). Sarjassa Gene Barry näytteli Los Angelesin murharyhmän pomoa sekä sivutoimista miljonääriä nimeltään Amos Burke. Burkella on apunaan etsivät Tim Tilson (Gary Conway) ja Les Hart (Regis Toomey) sekä Gloria Ames (Eileen O'Neill).

Viimeisellä tuotantokaudella (jolloin ohjelman nimikin muutettiin muotoon Amos Burke, Secret Agent) Burken työpaikaksi vaihtui valtion salainen virasto. Tarkoitus oli kai olla trendien aallonharjalla agenttitouhuineen (Minä vakooja, Napoleon Solo, Salainen agentti 86 sekä tietysti James Bond -genre ylipäätään). Vakinaiset sivuosanvetäjät potkaistiin samalla ohjelmasta pois, mutta itse menestys oli heikko, ja Burken lakikirjan kannet pantiin kiinni lopullisesti.


Jaksot alkavat murhan esittämisellä sekä siitä tiedon saattamisella Burkelle. Jaksot on nimetty aina "Who Killed..." -planssilla, johon vaihdetaan uuden uhrin nimi. Alkutekstien alussa kuullaan myös lähes huokaileva naisen ääni: "Burke's Law!" Jaksot on kuorrutettu pauhaavan tai muuten dramaattisen alleviivaavalla musiikkiraidalla, jolla niin katsojien kuin näytttelijöiden tunteet ja tuntemukset väännetään pianolangasta. Aikakauden suurenmoinen kuva!


Itse 'Burken laki' olivat Gene Barryn lausumat viisaudet .

Burken vaurautta korostaa hänen asuinkartanonsa sekä kuvissa ahkeraan näkyvä Rolls Royce -auto, jota Henry-kuljettaja (Leon Lontoc) kiidättää. Dialogeja käydään usein myös auton penkeillä.

Sarjaa tehtiin kolme sesonkia (81 tunnin jaksoa). Siihenkin mahtuu melkoisen kattava ja maukas esiintyjäkööri. Mm. Cesar Romero, John Cassavetes, Agnes Moorehead, Burgess Meredith, Telly Savalas, Terry-Thomas, Zsa Zsa Gabor, Elizabeth Montgomery, Ida Lupino, Carl Reiner, Gloria Swanson, Gena Rowlands...



"Never ask a question unless you already know the answer. Burke's law!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti