tiistai 1. toukokuuta 2012

Amerikan frendi - Episodes


Kuten kolmesta edelläkuvatusta sarjasta huomaa, ei ole ollut ihan harvinaista, että onnistunut sarja on lokalisoitu johonkin toiseen kulttuuriin. Erityisesti Amerikan television Molokin kita tarvitsee uutta apetta jatkuvalla syötöllä, ja sinne on tehty lukuisia variaatioita muiden maiden parhaista paloista. Välillä ilmeisen onnistuneitakin päätellen niiden useamman kauden kestosta, mutta ylipäänsä kuitenkin herää kysymys, että miksi ihmeessä hyvä sarja pitää kuvata uudelleen? Onko kyse vain tekstityksestä? Vai  mistä? Jo dubbauksessa menetetään iso osa originaalia näyttelijäntyötä, ja kun hahmoa esittää sitten ihan eri henkilö, niin huh-huijaa... Kiinnostavampi (mutta järjetön) ratkaisu olisi se, mitä jo esimerkiksi Laurel & Hardy -parivaljakko harrasti toisinaan: he kuvasivat samat kohtaukset uudelleen itse muilla kielillä näytellen. Vaan silloin siinä katoaa jo jotakin ihan muuta!


Joka tapauksessa tällainen, sanotaan nyt vaikka brittisarjan, adaptaatio Amerikkaan on siis kovin yleistä. Ja jos herrat Gervais & Merchant eivät mitään kovin analyyttistä saaneetkaan aikaan omassa elokuva- ja televisiotyötä karrikoivassa Extras-sarjassaan, niin David Cranen ja Jeffrey Klarikin Amerikan frendi/Episodes (2011-) kyllä osuu ja uppoaa. Se on ihan täysosumasarja omalla alallaan eli kategoriassa elokuva elokuvasta. Ja miksei osuisi? Crane on amerikkalainen käsikirjoittaja, joka on ollut mukana jo Frendeissä/Friends (1994-2004) ja hänen kumppaninsa Klarik on ollut aikoinaan mukana kirjoittajana hyvässä Hulluna sinuun/Mad about You (1992-99) -sarjassa. He tuntevat sitcomin perinteen ja tietävät, miten kuviot toimivat.


Sarjan idea ja kehyskertomus on kuin suoraan oikeasta televisiomaailmasta (mikä lienee jo itsessään paradoksi?). Tarina alkaa siitä, kun BAFTA-palkittu (British Academy of Film And Television Arts) aviopari saa kutsun Amerikkaan tekemään sinne menestynyttä sitcomiaan, Lyman's Boys -sarjaa. Amerikkalainen tuottaja kehuu ja imartelee, ja pariskunta lähtee matkaan intoa täynnä. Sean ja Beverly Lincolnia näyttelevät Stephen Mangan ja Tamsin Greig, jotka on nähty yhdessä jo mainiossa sairaalasatiirissa Vikatikki/Green Wing (2004-07). Kumpikin on kuitenkin täyden skaalan näyttelijä, jolla on ollut käyttöä niin valkokankaalla, televisiossa kuin teatterissakin. Kumpikin omaa myös huomionarvoisen brittiaksentin (aidon tai tehdyn?). Kieroa tuottajaa, Merc Lapidusta, esittää herkutellen Hulluna sinuun -sarjassa luultavasti eniten roolinäkyvyyttä itselleen saanut John Pankow. (Hän ei ollut itse asiassa ykkösehdokas tähän rooliin.)


Kun Sean ja Beverly saapuvat Hollywoodiin he havaitsevat, että mikään ei ole oikeastaan niin, kuin kotimaassa vielä puhuttiin: tuottaja ei ole edes nähnyt kehumaansa sarjaa, mitään varmuutta tuotannon aloittamisesta ei ole, heidän käsiään sidotaan monin tavoin, sarjan idea muutetaan uuteen uskoon, castaus tehdään erilaiseksi kuin puhuttiin, vieläpä heidän komea majapaikkansa osoittautuu enemmän tai vähemmän elokuvalavasteeksi. Hollywoodin toimintakulttuuri paljastuu kirjoittajille kaikessa karvaudessaan. Äärimmäisen terävää, oivaltavaa ja hauskaa käsikirjoittamista. Näyttelijät hallitsevat pienten eleiden nyanssit, ja katsoja antautuu narusta vedettäväksi kuin mikäkin pässi.


Ja sitten. Shown varastaa vielä kertaalleen Matt LeBlanc, joka esittää näyttelijää nimeltään Matt LeBlanc, joka tunnetaan Frendit-nimisestä televisiosarjasta. Kuten olen aiemmin maininnut, en ole itse seurannut koskaan Frendejä, joten en voi lausua kovin tarkkoja huomioita siitä. Näkemäni jakson perusteella Matt LeBlanc ei kuitenkaan noussut unohtumattomimpien näyttelijöiden kerhoon. Hänen elkeensä olivat Frendeissä aika karkeita, hienovaraisista keinoista ei näkynyt häivähdystäkään. Ehkä vuodet ovat tehneet hänelle hyvää (tai ehkä en nähnyt kaikkea hänen osaamistaan aikanaan)? Joka tapauksessa, näin itseriittoista ja samalla itseironista, luonnollista esittämistä näkee turhankin harvakseltaan komediasarjoissa. LeBlanc laittaa todella itsensä likoon, ja hän onnistuu.


Amerikannoksessa pilataan aika lailla alkuperäinen Lyman's Boys -sarja, ja samalla LeBlancin hahmo pilaa Seanin ja Beverlyn avioliiton. Amerikan frendi -sarjaa on tehty jo neljä kautta (34 episodia), joten se sai ilmaa siipiensä alle.


Hauska yksityiskohta tässä brittiläis-amerikkalaisessa yhteistuotannossa on se, että vaikka sarja tapahtuu suurelta osin Los Angelesissa, on se silti kuvattu pääasiassa Britanniassa. Tämähän on sitä elokuvan taikaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti