maanantai 23. huhtikuuta 2012

Me Hirviöt - The Munsters


Barry Sonnenfeldin The Addams Family (1991) -elokuva tutustutti suomalaiset vasta kyseiseen, samannimiseen perheeseen. Meiltä oli aikanaan 60-luvulla jäänyt näkemättä tämä sarjakuvaan perustuva tv-sarja, mikä on sikäli sääli, että sarja on varsin hauska. Sen sijaan meillä esitettiin tuolloin toista kauhuromantiikkasta ideansa tai ainakin ulkoasunsa ammentanutta sarjaa nimetään Me hirviöt (The Munsters).


Sarjan ulkoasu olikin se, mikä siitä teki varsin poikkeuksellisen perhesitcomien maailmankaikkeudessa. Sarjan roolit kun perustuivat Universal Studios -yhtiön oikeuksillaan hallitsemiin hahmoihin ja asuihin. Perheen isä, Herman Munster, jota Fred Gwynne esitti sydämeenkäyvästi oli luotu Frankensteinin hirviön jäämistöstä. Perheen äiti, Lily Munster (Yvonne De Carlo), oli vampyyri, jolla oli myös hiuksissaan ripaus Frankensteinin morsiamelta lainattua muistumaa. Perheen kuopus, Eddie Munster (Butch Patrick), oli ihmissusi. Perheen isoisä, Grandpa/Sam Dracula (Al Lewis), oli puolestaan nimensä mukaisesti Draculan sukua. Lisäksi perheessä asui yksi epänormaali jäsen, Lilyn sisarentytär Marilyn Munster (Beverly Owen ensimmäisissä episodeissa ja Pat Priest lopuissa), joka sukujuuristaan huolimatta on tavallinen ihminen. Perhe asui ränsistyneessä kummituslinnassa, joka on koristeltu tomuin, hämähäkinverkoin ja satunnaisin savutuprahduksin. Sarjaa varten luotiin myös kaksi ajoneuvoa. Munster Koach, joka oli tehty klassisesta, pidennetystä Fordin T-mallista. Isoisän nähtiin käyttävän myös ruumisarkusta valmistettua DRAG-U-LA -kulkupeliä.


Sarja vetosi (ainakin meihin nuorempiin katsojiin) juuri tämän kauhugenreeseen viittaavan visuaalisuutensa takia. Se on toisaalta outoa, koska 1960-luvulla nämä alkuperäiset kuvastot eivät olleet kovin tuttuja meillä. Frankenstein, Dracula, Mummy ja Ihmissusi -elokuvat olivat lähinnä kirjoista tuttuja nimikkeitä, mutta eivät oikeasti nähtyjä teoksia. Toisaalta juuri tuollainen näkökulma herättää kiinnostusta?


Kuuluisa animaattori Bob Clampett ehdotti Universalille jo 1940-luvulla piirrettyä hirviöperheideaa, mutta ajatus otti tuulta vasta 1960-luvulla, kun Allan Burns ja Chris Hayward ehdottivat samantapaista ajatusta. Silloinkin palloteltiin animaation ja oikeiden näyttelijöiden välillä. Lopulta sarja käynnistyi mustavalkoisena vuonna 1964 ja sitä tehtiin vain kaksi kautta vuoteen 1966, yhteensä 70 episodia. Ohjelman kokonaisilmeeseen kuului myös tarttuva tunnari, Jack Marshallin säveltämä 'The Munster's Theme'. Tätä kappaletta on sittemmin varioitu monin tavoin. Muun muassa Butch Patrick teki 80-luvulla melodiaa hyödyntäen biisin 'Whatever Happened to Eddie?'.


Sarja parodioi lämpimässä hengessä sekä vanhoja kauhuelokuvia että valmistumisajankohtanaan ruudussa näkyneitä useita perhesarjoja. Jos meillä nuo kauhuelokuvien klassikot olivatkin varsin tuntemattomia, niin televisiossa pyöri useitakin mukavahenkisiä draamasarjoja kuten Beaver/Leave It to Beaver, Kolme poikaani/My Three Sons ja Isä tietää kaiken/Father Knows Best. Näiden kautta amerikkalainen perhe-elämä oli tullut tutuksi jo Suomenkin kotikatsomoissa.


Munsterin perheessä Herman käy töissä kodin ulkopuolella ja Lily on kotirouva. Ja vaikka Herman oli perheen pää, teki Lily useimmat tärkeät päätökset. Sikäli sarja kuvaa siis aikakautensa amerikkalaista ihannetta. Eddie käy koulua ja tuo toisinaan kotiin kyläilemään luokkakavereitaan. Isoisä puuhailee kellarissa omien kokeilujensa kanssa, ja joskus harvakseltaan etsii kodin ulkopuolisia töitä kuten Lily-rouvakin. Sarjassa ei varsinaisesti selitetä, miksi Marilyn asuu Munsterien kanssa (tai miksi myös hänen sukunimensä on sama).


Sarjan katsojaluvut eivät koskaan nousseet kovin kummoisiksi, mutta uusi, vetävä ohjelma nimeltään Batman pudotti sen lopullisesti tuottajien toivelistalta. Vuonna 1988 se herätettiin muutamaksi vuodeksi henkiin otsikolla The Munsters Today. Kehyskertomuksessa onnettomuus Isoisän laboratoriossa oli nukuttanut perheen välissä olleiksi vuosiksi. Näyttelijät olivat toki vaihtuneet, mutta ensimmäisellä kaudella käytettiin välineistöä ja lavastusta alkuperäisestä sarjasta. Ennakkotietojen mukaan sarjan inspiroimana ollaan nyt tekemässä uutta Mockinbird Lane -sarjaa. (Munsterien alkuperäinen osoite oli 1313 Mockinbird Lane.)

Alkuperäinen miehitys (Pat Priestiä lukuunottamatta) teki vuonna 1966 värielokuvan Munsters, Go Home! Muitakin filmatisointeja on nähty vuosien varrella. Munstereista tehtiin myös sarjakuvaa 1960-luvun puolivälin aikoihin. Numeroita ilmestyi 16, ja niiden kansikuvina käytettiin televisiosarjasta otettuja kuvia.


Sarjan suomalainen nimi lienee jotakin velkaa 60-luvun suomalaiselle sarjahitille, Heimo Lepistön ja Liisa Nevalaisen tähdittämälle Me Tammelat -perhesarjalle.

Suomessa sarjaa on esitetty myöhemminkin jonkin verran ja myynnissä on ollut myös muhkea The Munsters The Closed Casket Collection -boksi, joka sisältää paitsi kaikki episodit niin myös alkuperäisen näyttämättömän pilotin sekä muuta bonusmateriaalia.

Grandpa Munster: Hmm. What smells so good?
Herman Munster: I cut myself shaving.

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Muistan kun tätä esitettiin Suomen telkkarissa just 2012. Ilmeisesti aikaisemmin ei ollut esitetty? Aika hassua, kun sarja on tehty jo 60-luvulla.

    VastaaPoista