maanantai 16. huhtikuuta 2012

Myytinmurtajat - MythBusters


 Viime vuosina on televisioon tulvinut kaikenkarvaisia tiedeohjelmia, joissa vaahdotaan ryppyotsaisesti dramatisoiden biologiasta, fysikkasta, tähtietieteestä, luonnosta, historiasta ja milloin mistäkin. Tässä kaanonissa on Myytinmurtajat (MythBusters) -ohjelma varsin virkistävää seuraa. Television ammoisina varhaisvuosina korostettiin sen sivistävää ja kasvattavaa vaikutusmahdollisuutta, mutta rehellisyyden nimissä: viihdettä ihmiset sieltä tänä päivänä kerjäävät ja erilailla viihdyttävät ohjelmat keikkuvat alati katsojatilastojen kärjessä.


Myytinmurtajat edustaa näiden kahden katsantokannan sulatusuunia (välillä aivan sananmukaisesti!). Ohjelma takertuu toisinaan fysiikan lakien todistusvoimaan, ja siinä kalkyloidaan herkin mittarein ja laskimin erilaisia kiihtyvyyksiä ja paineita sun muita suureita, mutta ennen kaikkea se on hyväntuulinen äärikokeilujen aarreaitta. Varsinkin ohjelman alkuvaiheissa kohteina olivat sananmukaisesti erilaiset myytit, harhaluulot ja sananlaskut (useat tosin angloamerikkalaiselta kieli- ja perinnealueelta, mutta globalisoituneella maapallolla tämä ei nykyään ole tietenkään isokaan ongelma), joita laitettiin semanttisessa mielessä koetukselle. Mukana oli jopa folkloristi Heather Joseph-Witham, joka toi ohjelmaan katu-uskottavuutta ja substanssia.


Sittemmin aihevalikko on laajentunut moneen suuntaan ja nykyiset urbaanit legendat tapaavat pitää majapaikkanaan YouTubea ja muuta some'a, ja sieltäpä Myytinmurtajatkin aiheitaan löytävät. Sikäli ohjelma on siis kuitenkin myös aikamme kuva, niin käsittämättömiä asioita ihmiset tekevät... Usein käsittelyyn otetaan myös elokuvissa olleita kohtauksia ja tutkitaan niiden mahdollisuuksia toimia käytännön elämässä.


Ohjelman hauskuus ja viihdyttävyys perustuu kokeiden lisäksi tai jopa niitä enemmän osuvien isäntien löytymiseen. Pääkokkeina pataa hämmentävät valkoiseen kauluspaitaan, mustaan barettiin ja mursuviiksiin alati sonnustautuva Jamie Hyneman sekä hänen Sancho Panzansa, t-paidoista ja lierihatuista pitävä Adam Savage. Jamie edustaa rauhallisempaa ja analyyttisempaa tiedemiestyyppiä (joka hän ei taustaltaan sinänsä ole) ja Adam taas helposti innostuvaa, itsensä likoon laittavaa hulluttelijaa. Yhdessä oikein toimiva pari, jonka meriitit tähän ohjelmaan ovat erikoistehosteiden parissa. Apukokit ovat vuosien varrella hieman vaihtuneet, mutta kolmannelta kaudelta lähtien kokeellisen kakkostiimin (Build Team) on muodostanut kolmikko Kari Byron, Tory Belleci ja Grant Imahara. Myös sarjan voice-over, Robert Lee luo mukavan ironisen tason ohjelman rakenteeseen kommentoidessaan kohellusta. Jos castingista tämän ohjelman kohdalla puhutaan, niin ei voi oikein sivuuttaa Buster-nukkea, jota on kohdeltu kaltoin kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla tavoilla, eikä myöskään ballistista hyytelöä, joka on saanut vastaanottaa kaikenlaista kovaa sekä terävää luotien ja lentävien korttien välillä.


Ohjelman rakenne on pysynyt aika vakiona: alussa esitellään myytti, ilmiö tai muu vastaava, ja sitten se laitetaan empiirisin testein kokeelle. Kokonaisuus on varmaan koko lailla käsikirjoitettu riippumatta kokeiden lopputuloksesta. Ohjelma alkoi vuonna 2003 ja nyt on menossa jo kymmenes kausi.
Itse suhtauduin ohjelmaan aluksi varsin epäluuloisesti ja karsastaen, mutta se on saanut nyttemmin minusta selkeän työvoiton. Tosin, jos ei pidä räjähdyksistä, ei sen äärelle kannata todellakaan vaivautua. Nämä kaverit sattuvat niistä pitämään.
Adam: Am I missing an eyebrow?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti