sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Jesse James - The Legend of Jesse James

Jos nykyään ihmisten sivistys koostuu erilaisista sisäkkäisistä ja toisiaan hipaisevista kuplista, satunnaisista postauksista, lööpeistä ja wikipedia-sitaateista, eivät asiat aikaisemminkaan olleet juuri paremmin. Erilaiset uskomukset ja kansanviisaudet määrittivät vahvasti elämää. Tieto oli itsessään arvokasta, mutta sitä oli vähemmän ja se oli hankalammin saatavilla.

Ihmisten maailmankuvaa ja sivistystä väritti ja muokkasi myös populaarkulttuuri, ja populaarikulttuurin kentällä uusi ihmelaite televisio oli isossa asemassa 60-luvulla. Se oli vahva ja merkittävä vaikuttaja vaatimattomallakin tarjonnallaan.

Heinäkuussa 1966 tehdyn Suomen Gallupin tuloksen mukaan Mainos-TV:n suosituimmat ohjelmat olivat miesten mielestä: 'Kuuma kesä', 'Sisarukset', 'Jesse James', 'Me Tammelat' ja 'Vaimoni on noita'. Naisten listan viiden kärki oli: 'Kuuma kesä', 'Sisarukset', 'Me Tammelat', 'Jesse James' ja 'Kuka on kuka'.

Listat näyttävät aika samankaltaisilta, ja huomionarvoista on ilman muuta se, että kumpaankin listaan mahtuu yksi länkkärisarja. Länkkärit olivat tietysti tuohon aikaan jo suosittua peruskauraa ylipäätään myös Suomen televisiossa.

Jesse James/The Legend of Jesse James (1965-66) -sarja toi pääosassaan ruutuihin siis tuon tunnetun roiston, Jesse Woodson Jamesin. Jesse Jamesista on tehty lukuisia tutkimuksia ja kirjoitettu kasapäin elämänkertoja, ja mikään kovin puhtoinen sankarihahmo hän ei niiden perusteella ole. Ehkä jopa päinvastoin.

Legendaarinen hänen hahmonsa kuitenkin on, ja tätä legendaa on sitten venytetty niin valkokankaalla kuin televisioruudussakin moneen suuntaan. Tähän sopii tottakai sitatti John Fordin elokuvasta 'Mies joka ampui Liberty Valancen': "When the legend becomes fact, print the legend."

Imimme ja opimme siis 1960-luvulla perustietomme Jesse Jameksesta tästä sarjasta. Historiallisesta kannalta ongelma on siinä, että Jesse James -sarja tekee päähenkilöstään jonkinlaisen romantisoidun Robin Hood -hahmon, ja sellaiseksi hän siis jäi katsojien uskomuksissa, jotka muuttuvat aikaa myöten faktaksi. Näin ihmisaivoilla on tapana toimia. Sekä ostaa James-merkkisiä Mattisen Teollisuus Oy:n farmarihousuja (, jotka tosin olivat saanet nimensä jo vuonna 1959 legendaarisen James Deanin mukaan... Toisaalta; James Deania ja tulevaa Jesse James -sarjan tähteä verrattiin myös toisiinsa.).

Sarjassa roistoiksi nostetaan ahneet pankiirit ja pöyhkeät rautatieherrat, joiden valtaa ja mielivaltaa vastaan Jesse James veljineen taistelee heikomman väestön puolella. Nimiroolia näyttelee Christopher Jones, Broadwaylla aloittanut näyttelijä, joka avioitui vuonna 1965 Susan Strasbergin (maineikkaan Actors studion taiteellisen johtajan Lee Strasbergin tytär) kanssa ja siirtyi Hollywoodin aloittamaan Jesse James -tuotantoa. Susan Strasberg myös vieraili yhdessä Jesse Jamesin episodissa.

Jessen Frank-veljeä näyttelee Allen Case, joka oli näytellyt vierailuroolien lisäksi pääosassa Henry Fondan parina aiemmassa lännensarjassa The Deputy (1959-61). Kolmatta pitkäaikaista kiinnitystä ei televisioon enää seurannut.

Sarja koostui vajaan puolen tunnin mittaisista mustavalkoisista episodeista ja se oli varsin viihdyttävä. Vaikka tarinat olivat aika standardeja ja simppeleitä, olisi nuori katsoja (ja gallupin mukaan myös varttunutkin!) seurannut sitä pitempäänkin, mutta kotimaassaan se joutui ilmeisesti liian kovaan kilpailuun, kun samaan aikaan tulivat sekä Lucy Show että Tohtori Kildare. Molemmat myös meillä toki suosittuja sarjoja. Jesse James oli joka tapauksessa kisan häviäjä, eikä sarjaa sitten tehty yhtä kautta enempää. 34 episodia.

Sarjan taustalta löytyy kiinnostava nimi: Don Siegel, joka toimi Jesse Jameksen tuottajana, ja hän myös ohjasi sarjaan yhden episodin ('Manhunt', 1965). Siegelillä on mittava ja menestyksekäs filmiura, josta löytyy kytköksiä myös länkkäreihin.

Sarjan vierailijalistasta on mukava poimia myös meidän oma Albert Salmemme (brooklyniläissyntyinen suomalaisvanhempien poika, joka myös opiskeli aikoinaan Actors Studiossa ja harmi kyllä kieltäytyi miespääosasta Bussipysäkki-leffassa) tai Kurt Russell, Slim Pickens, George Kennedy, Dennis Hopper, John Carradine, Charles Bronson, John Cassavetes, Jack Elam...

Alkutekstijakso on tehty staattisin piirroskuvin, joissa vaihtelevat lännenkuvastosta tutut elementit kuten aseet, hevoset, postivaunut, ryöstöt, naamioidut miehet, junat, pankit ja etsintäkuulutukset.




Jesse James, Jesse James.
He was cursed with a quick and restless gun. Jesse James!
And he played the game that no man ever won. Jesse James!
But his killin' turned him cold, he grew bitter, he grew bold
And he fought the world with a gold and hungry gun.

Gold and hungry gun,
Gold and hungry gun,
Blasting flame, a lasting shame,
On the man with a hungry gun.

Jesse James, Jesse James.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti