torstai 8. syyskuuta 2016

Helmi - Pearl

Yhdysvalloissa tehdään tusinoittain tilannekomedioita, jotka painuvat unholaan. Ja useimmiten täydestä syystä. Jos omintakeisuus, terävyys tai karismaattisuus puuttuvat, on se kuoleman suudelma sarjalle. Tai jos se ei erityisemmin naurata...

Helmi/Pearl (1996-97) on juuri tällainen sarja, joka ei juurikaan poikkea metritavaratuotannosta. Se ei ole erityisen hauska tai omaperäinen, vaan juurikin oman aikakautensa tuote: alleviivattua määrämittaa puskeva laitos. Kommentti - naururaita - kommentti -naururaita.

Silti. Sarjaa oli aivan pakko katsoa, koska siihen oli castattu mukaan Malcolm McDowell. McDowell tuli tunnetuksi nuorena, omintakeisena miehenä ennen kaikkea Lindsay Andersonin Jos... (1968) -leffasta sekä tietysti Stanley Kubrickin Kellopeliappelsiinista (1971). Mies kohosi ilman muuta  idoloidun nuoren epäjumalan asemaan. Sen jälkeen ei niin paljon eikä niin hyvää aina kuulunutkaan, vaikka toki voi hyvällä omallatunnolla sanoa, ettei McDowell totisesti myynyt nahkaansa kalliilla Hollywood-höttöihin. Ehkä olisi kuitenkin pitänyt, jotta oltaisiin vältytty Pikku saapas (Caligula) -tyyppisiltä sekoiluilta? Toki kiinnostaviakin rooleja matkan varrella oli. Vuonna 1996 hän siis joka tapauksessa ilmaantui komedialliseen tv-sarjaan.

Helmi-sarjan päähenkilö on kuitenkin Rhea Perlman, joka oli urallaan ennen sitä jo voittanut useammankin Emmy-pystin Terveydeksi/Cheers-sarjasta. Helmen perusjuju on siinä, etä se on sijoitettu nuorten opiskelijoiden yliopistomaailmaan, jonne Pearlmanin näyttelemä leskirouva Pearl Caraldo ilmaantuu hieman kypsemmällä iällään ja kokemuksellaan.

Hän huomaa eräänä päivänä jääneensä elämässään paljosta paitsi ja tulee Malcolm McDowellin näyttelemän professori Stephen Pynchonin luennoille kuuntelemaan viisauksia elämän tarkoituksesta. Professori höykyttää ja nöyryyttää nuoria opiskelijoitaan mennen tullen, mutta (tietysti!) rouva Caraldosta hän saa kovemman vastuksen. He ovatkin sarjassa jatkuvasti napit vastakkain, mihin sarjan huumori pitkälti pohjautuu. Professorin kanta on, että sivistys ei kuulu työväenluokalle.

Pearlilla on aikamiespoika Joey (Dash Mihok) kotonaan. Joey ei ole lainkaan mielissään äitinsä päähänpistosta, koska nyt hän menettää aina kätevästi läsnä olevan tyttärensä lapsenvahdin. Myöskään Pearlin käly Annie (Carol Kane) ei suhtaudu koulunkäymiseen positiivisesti, koska pelkää Pearlin snobistuvan liikaa itsensä yläpuolelle.

Nuorien opiskelijoiden joukossa on mukana pari myöhemminkin uraa tehnyttä. Amy Li -nimistä naista näyttelee Lucy Liu, jolle Helmi taisi olla ensimmäinen vakikiinnitys. Ally McBealin kautta tie urkeni valkokankaillekin (Charlien enkelit, Shanghai Noon, Kill Bill jne.). Viime aikoina Liuta on työllistänyt tohtori Watsonin rooli Holmes NYC -sarjassa.

Toinen hyvin uraa tehnyt opiskelija on tuuheatukkaista Franlin Spivakia näytellyt Kevin Corrigan, jonka filmografia on huomattavan mittava. Muun muassa sitcom Perhe paketissa meni pitkään, ja onpa hän esiintynyt Mentalisti-sarjassa, jossa myös Malcolm McDowellilla oli pieni mutta oleellinen rooli.

Helmen vierailijalistakin on osin vaikuttava: Kenny Rogers, Alice Cooper, Bryan Cranston, Ted Danson, Danny DeVito, Seth Green...

Yhtä kaikki. Helmi ei ollut helmi, vaan sen tuotanto lopetettiin yhden kaudn jälkeen (22 episodia).

Professori Pynchon: An intellectual is a person who can listen to "The William Tell Overture" and not think of The Lone Ranger.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti