torstai 31. toukokuuta 2012

Top Gear


Top Gear (2002-) -sarja on lievästi sanoen pulmallinen tapaus. Se on vauhdikkaita ja törkykalliin ylellisiä autoja jumaloiva ohjelma, jossa esitellään loputonta moottoritriviaa ja ajetaan iloiten niin lujaa kuin pelistä irti saadaan. Se on jokaisen autofetisistin likomärkä uni.

Ja silti se on älyttömän viihdyttävä ja ratkihauska televisio-ohjelma myös meille ei-tekniikkaan-eikä-automobiileihin-niin-hurahtaneille kotikatsojille. Syynä on ohjelman sapluunan muuttaminen 2000-luvulle tultaessa. Top Gearilla on synkempi tosikkohistoriansa (alk. 1977), jolloin se otti itsensä vakavasti eikä näin juuri eronnut muista vastaavista automakasiineista. Ei ihan täyskäännöstä mutta kuitenkin suoritettiin vuonna 2002, joka on tämän uusimuotoisen aikakauden aloituspiste.


Ohjelmasta tehtiin silloin humoristinen (nokkela, sarkastinen, itseironinen ja puupäähuumoripitoinenkin). Ajopeleihin suhtaudutaan yhä ihaillen ja intohimoisesti, mutta näkökulmia vaihdellaan ohessa tuon tuostakin. Ohjelman kolme isäntää, Jeremy Clarkson, Richard Hammond ja James May ovat sen verran eriparisia, että heidän välilleen syntyy persooniin pohjautuvaa erisuuntaista kierrettä, jota on hauska katsoa ja kuunnella. Jokainen on muovannut imagokseen erilaisen roolihahmon, jota hyödynnetään läpi ohjelman. Ohjelman neljäs vakiokasvo, Stig, on antanut aihetta useaan spekulointiin, koska Stig edustaa taas tätä sarjaohjelmien 'näkymätöntä hahmoa'. Stig kyllä nähdään, mutta ei koskaan ilman vartaloa ja kasvoja täydellisesti peittävää univormuaan eli ajohaalareita ja umpikypärää. Itse asiassa Stigin roolia vetää tiemmä useampikin ammattimainen testikuljettaja. Stigin tehtävä ohjelmassa on ajaa mahdollisimman lujaa testattavalla ajokilla.

Kovaa ajamisen ihailu on näyttänyt myös nurjia puolia juontajille. Richard Hammond loukkaantui vakavasti ajaessaan vuonna 2006 turboahdetulla drag racing -autolla reilua viittäsataa. BBC keskeytti ohjelman silloin odottaakseen, että Hammond toipui. Seuraavalla tuotantokaudella onnettomuus sisällytettiin  ohjelmaan mukaan.


Top Gear sisältää erilaisia, toistuvia segmentteja, joissa autoja esitellään ja verrataan tai joissa tähtivieras on sekä Clarksonin piinapenkissä että pääsee jonkin vakioauton puikkoihin testiradalle ajamaan kelloa vastaan. Näitä tunnettuja ruutukasvoja ohjelmassa ovat olleet esimerkiksi Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Patrick Stewart, Stephen Fry, Martin Clunes, Joanna Lumley, James Nesbitt, Timothy Spall, Ewan McGregor, Hugh Grant, Tom Jones, Jay Leno, Rowan Atkinson, Alice Cooper, Matt LeBlanc ja muudan Kimi Räikkönen.

Välillä tehdään spesiaaliohjelmia, joissa juontajakolmikko saa kukin käyttöönsä eri kulkupelin, joilla  matkaa taitetaan kilpailuhengessä. Top Gear on käsittämättömän suosittu; sitä esitetään noin 170 maassa, ja BBC:n väittämän mukaan 350 miljoonaa ihmistä katsoo sitä joka viikko! Oli arvio miten oikeaan osuva tahansa, niin suosittu se on, ja niinpä siitä on tehty omat versionsa Yhdysvalloissa, Venäjällä, Australiassa ja Etelä-Koreassa muun oheissälän lisäksi. Juontajakolmikolla on elämää myös Top Gearin ulkopuolella. Erityisesti James May on kunnostautunut myös muilla merkillisillä ohjelmillaan kuten James Mayn lelutarinat/James May's Toy Stories (2009), jossa May ylistää 'vanhanajan leluja' esimerkiksi rakentamalla Meccanoista oikean kääntösillan, täysikokoisen Spitfire-lentokoneen Airfix-rakennussarjasta ja omakotitalon kalusteineen Legoista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti