maanantai 7. heinäkuuta 2014

Solsidan-Onnea onkimassa - Solsidan

Ilmestyessään Nolojen tilanteiden mies osui ja upposi syvälle tarkkanäköisyyden meijerivoihin terapeuttisen veitsen tavoin. Rowan Atkinson tutki tiimeineen terävästi meidän pienten ihmisten käyttäytymistä ja meidän outoja maneereitamme. Ulkopuolisen alienin etäännyttämästä näkökulmasta huolimatta sarjan tapahtumat olivat hyvinkin universaalisti tunnistettavia.

Mr. Bean läpivalaisi arkielämämme naurettavaksi.

Aivan sama perusnäkökulma on loistavalla ruotsalaisella sitcom-sarjalla Solsidan - Onnea onkimassa/Solsidan (2010-). (Tai, draamakomediaksi yksi tekijöistä tämän sarjan määrittelee...) Tässäkin käsikirjoitustiimi on etsinyt ja löytänyt meidän pikkuihmisten arjen käyttäytymisestämme piirteitä, jotka näin alleviivaamalla näyttäytyvät peräti hullunkurisina. Solsidan on kerrassaan hulvaton!

Sarjan keskiössä on kaksi perhettä. Toisen muodostavat Alex Löfström (Felix Herngren) ja Anna Svensson (Mia Skäringer) lisääntyvine lapsineen ja toisen Fredrik "Fredde" Schiller (Johan Rheborg) sekä Mikaela "Mickan" Schiller (Josephine Bornebusch) lapsineen. Miehet ovat samanikäisiä lapsuudenkavereita, ja sarjan alussa Alex avovaimoineen muuttaa takaisin vanhaan kotitaloonsa Saltsjöbadeniin Tukholman ulkopuolelle. Alex on hammaslääkäri, mutta Fredde hyvintoimeentuleva vimpainhullu pankkimies, joka asuu hulppeassa talossa. Miesten erot eivät näy oikeastaan mitenkään heidän välisesssä suhteessaan, vaan se on hyvin mutkaton.

Sarjan parhaat tilanteet ja repliikit onkin kirjoitettu näille kahdelle ja rouvat jäävät jossakin määrin statisteiksi, vaikka viimeisen sanan perheissään usein saavatkin. Eritoten kotona päivänsä viettävällä Mickanilla on roolissa haastetta (Fredde: "Jag vet komapatietenter som har mer att göra än vad du har!"). Naiset täyttävät roolinsa sinänsä loistokkaasti ja lukuisia nyansseja pudotellen.

Miehet puolestaan joutuvat usein törmäyskurssille ja kiusallisiin tilanteisiin toisten kanssaihmisten kanssa. Katsojan kannalta miesten pinteet ovat usein aivan hillittömiä. Sarjan hauskuus perustuukin enemmän näihin tapahtumiin kuin verbaaliseen nokkeluuteen.

Alex törmää välillä myös toiseen lapsuudenkaveriinsa, Ove Sundbergiin (Henrik Dorsin) sekä tämän vaimoon Anetteen (Malin Cederbladh). Ove on melkoinen tylsimys ja liimautuva kiusankappale, jonka pysyvästä itaruudesta sarja ottaa kaiken irti. Oven roolikuva on melkoisen kapoinen, mutta hyväntuulinen Henrik Dorsin tiristää siitä mehut mukavasti irti.

Sarjassa puidaan kaverussuhteita, äitisuhteita, sosiaalisia ennakkoluuloja, perhettä, mielitekoja ja ylipäätään ihmisen oikeutta olla oma itsensä. Joka-ainoassa episodissa ovat käsikirjoittajat onnistuneet punomaan monitasoisen kudelman, jossa yllätys seuraa toistaan. Alexin roolia vetävällä Felix Herngrenillä on iso osuus Solsidanin onnistumisessa, sillä hän on yksi sen käsikirjoittajista ja ohjaajista.

Solsidania on nyt tehty viisi kautta (50 epsiodia). Jatko on epävarmaa?

Yle on ollut osatuottajana sarjassa, ja Suomi-kytkös näkyy ainakin roolissa, jota André Wickström vetää Fredden puljussa. Niin hyvä koomikko kuin Wickström onkin, niin näytellä hän ei osaa, ja tämä rooli  on Solsidanissa yksi sen turhimmista.

Yksi asia yhdistää vielä Nolojen tilanteiden miestä ja Solsidania ja uhkaa niiden historiallista loistokkuutta. Se on näiden sarjojen uuttera uusiminen. Senkaltaista ryöstäviljelyä ei mikään sarja kestä.

Axel: Det är lättare att göra sig av med Ove Sundberg än att gå ur Facebook.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti