lauantai 7. heinäkuuta 2012

Kyllä Jeeves hoitaa - Jeeves and Wooster


P.G. Wodehouse on englantilainen kirjailija ja humoristi, jonka tuotanto käsittää lähes kaikenlaista romaaneista, näytelmien kautta laululyriikkaan. Hämmentävän pitkän teosluettelon tunnetuimmasta päästä ovat epäilemättä silti Jeeves-tarinat.


Tv-adaptaatioon palkattiin vetelää Bertie Woosteria näyttelemään Hugh Laurie ja hänet aina pinteistä pelastavaa hovimestari Jeevesiä Stephen Fry. Castaus oli oivallinen, miehet tunsivat toisensa hyvin jo entuudestaan ja istuivat rooleihinsa mainiosti. Parivaljakko oli tehnyt muun muassa yhteistä sketsisarjaa Älynväläyttäjät/A Bit of Fry And Laurie (1987-95), kumpikin oli näytellyt Rowan Atkinsonin Musta Kyy/The Blackadder -sarjassa sekä komediasarjassa Alfresco (1983-84).


Syntyi sarja nimeltään Kyllä Jeeves hoitaa/Jeeves And Wooster (1990-93). Tarinoiden kaava seurailee useimmiten tuttuja uomia. Bertie Wooster kuuluu 1930-luvun joutilaaseen luokkaan. Hän on huoleton poikamies, joka lupautuu kaikenlaisiin toimiin, ellei sitten vietä aikaansa Kuhnuri-klubilla (The Drones Club) sohvilla pomppien ja sämpylöitä heitellen. Niin tahi näin, mutta aina hän päätyy jonkin sortin pulaan, josta Jeeves sitten hänet hoitaa kuiville vesille.


Jeeves puolestaan on hyvin sivistynyt ja tahdikas palvelija, jolla on aina hyvä käsitys tilanteesta sekä idea, miten siitä selvitään kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Tarinat sijoittuvat yleensä Englantiin, mutta kolmannella kaudella Bertie katsoi parhaimmaksi paeta huoliaan Atlantin yli New Yorkiin.

Erikoista sarjassa on se, että pääosanesittäjiä lukuunottamatta monessa sivuroolissa olevalla henkilöllä oli useita eri näyttelijöitä. Tapahtuipa niinkin, että sama näyttelijä esitti kahta eri roolia sarjan kuluessa. Vaikka sarja oli muuten tehty peribrittiläisellä huolekkuudella, eivät tällaiset asiat näköjään olleet kovin tärkeitä jatkuvuuden kannalta. Kasaan saatiin kuitenkin näinkin neljän tuotantokauden aikana 23 viisikymmenminuuttista jaksoa.


Stephen Fry on ollut sittemmin todella ahkera sekä elokuvan että television puolella. Viime aikoina häntä on nähty esimerkiksi dokumentaarisissa luonto-ohjelmissa, Bones-sarjassa sekä omassa Peter Kingdom/Kingdom (2007-09) -sarjassaan.

Hugh Laurie ei esittelyitä myöskään kaipaa. Hänen reittinsä Stuart Littlen kautta sarkastiseksi House'ksi on tuttu. Aikamoinen kontrasti syntyy kuitenkin juuri näiden kahden sarjan välille. Hyväntahtoinen, yläluokkaisen inisevä pelkuri brittiaksentilla versus ylimielinen älykköselviytyjä narisevalla amerikanaksentilla. Se on näyttelijäntyötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti