tiistai 15. toukokuuta 2012

Koti kuntoon - Home Improvement


On jossakin määrin yllättävää, että normaalista ydinperheestä kertova tilannekomedia keikkui yhä 90-luvulla katsojatilastojen kymppilistalla. Aihepiiri oli jo siinä määrin varioitu ja kaluttu, että tekijöiden oli pitänyt lähteä aikoja sitten muihin suuntiin; tyyppiesimerkkinä vaikkapa Pulmuset/Married with Children (1987-97). Tähän tilastoihmeeseen ylti kuitenkin läpi 90-luvun sitcom nimeltään Koti kuntoon/Home Improvement (1991-99) 204 jaksollaan. Selvää on, että siinä pitää olla sitten jokin koukku.

Ohjelman kehittelivät Carmen Finestra, David McFadzean ja Matt Williams, joiden katalogissa Koti kuntoon on värikkäin sivu. Finestra ja Williams olivat puuhanneet molemmat jo The Cosby Shown (1984-92) kirjoitustiimissä ja kolmeen pekkaan he loivat myös Thunder Alley (1994-95) -nimisen sitcomin, mutta ihan vastaavaan täysosumaan he eivät ole enää kyenneet kuin Home Improvement oli. Toki sarjan ideaan ja ilmeeseen vaikutti varmasti paljon sen päätähti stand up -koomikko Tim Allen, jolle puolestaan tästä sarjasta tuli ponnahduslauta isolle kankaalle. Syystä tahi toisesta (ellei syy ole juuri Tim Allen itse) nämä valkokangasroolit ovat kuitenkin järjestään ollet varsin laimeita. Hiukan ankeaa jos suurimmaksi menestykseksi jäävät Toy Story -animaatiot, joihin hän on antanut Buzz Lightyearille äänen. Jostakin käsittämättömästä syystä myös Mutta mitä tapahtui joulupukille/The Santa Clause -saagaa on jatkettu jo kolmanteen elokuvaansa.


Mutta tässä Allen on mies paikallaan. Koti kuntoon -sarja kuvaa hänen näyttelemäänsä työkaluohjelman isäntää, Tim Tayloria, tämän vaimoa Jilliä (Patricia Richardson) ja heidän kolmea poikansa: Bradia (Zachary Ty Bryan), Randya (Jonathan Taylor Thomas) sekä Markia (Taran Noah Smith). Tässä onkin yksi sarjan vahvuus, sillä käsikirjoitukset on mietitty varsin hyvin ja ne elävät perheen arjessa mukana lähes vuosikymmenen. Perheiden sisäisiä suhteita, miehen ja naisen rooleja ja vastuita sekä lasten kasvamista ja kasvattimista puidaan nasevan ja mietteliäänkin dialogin keinoin usein ytimeen osuen.


Sarjan toinen, ja tärkeä!, taso piilee ennen kaikkea Timin miehisen machouden kyseenalaistamisessa sekä tähän sektioon kirjoitettussa slapstick-kohelluksessa. Tim on lapsellisuuteen asti fanaattisen innostunut autoista, moottorin jylinästä sekä voimakkaista, mielellään viritetyistä koneista. Joka kerta hän hurahtaa näihin, ja yhtä varmasti jokin menee pieleen.


Ohjelman metataso on 'Tool Time'-ohjelma, televisio-ohjelma televisio-ohjelman sisällä. Siellä Tim työstää järeillä koneillaan puuta sun muuta, ja aiheuttaa katastrofin toisensa jälkeen kulisseille tai itselleen. Usein hän myös istuu kameroiden edessä tuoliinsa filosofoimaan ja avautumaan asioista, joita joutuu sitten myöhemmin selittelemään ja pyytämään anteeksi vaimoltaan.

Jos tilannekomedioiden rakenteessa on usein väritön päähenkilö ja kahjo sivuhenkilö, niin tässä roolit ovat hieman päälaellaan. Timin vastapoolina Tool Time-ohjelmassa on lämmin, järkevä ja hyväsydäminen jos kohta sosiaalisesti kömpelö Al Borland (Richard Karn), joka sekä kerää kotikatsomon pisteet että auttaa Timin pälkähästä, jos se ylipäänsä on mahdollista.

Koti kuntoon -sarjassa on myös perinteinen 'näkymätön rooli'. Rooli-idean lippulaiva on esimerkiksi Maris Frasier (1993-2004)-sarjasta. Siis henkilö joka vaikuttaa toisten ratkaisuihin, ja josta puhutaan usein, mutta jota ei koskaan näytetä. Vitsi piillee pitkälle juuri tässä ominaisuudessa. Tätä teemaa on varioitu monella tavoin, esimerkiksi Rillit huurussa -sarjassa kuullaan aina vain Howardin äidin kova ääni, mutta naista itseään ei näytetä koskaan. Kyse on osin tietenkin katsojien päässään muodostaman illuusion rikkomisesta tai pikemminkin sen rikkomatta jättämisessä. Teatterin pakeilla odotellaan yhä Godotia tulevaksi.


Koti kuntoon -sarjassa näkymättömän roolin tekee naapurin mies Wilson (Earl Hindman), jolle on kirjoitettu varsin tärkeäkin rooli Timin sotkuisen elämän selvittämiseksi. Jossakin vaiheessa Tim menee aina kysymään naapuriltaan neuvoa pulmiinsa, ja Wilson filosofoi erilaisin esimerkein. Tim ymmärtää asiat usein väärin, mutta nappaa toisaalta niistä omanlaisensa ytimen tuekseen. Wilson itse näkyy kyllä kuvissa, mutta koskaan hänen kasvojaan ei kuvata suoraan, vaan ne jäävät aina aidansäleiden tai muiden esineiden taakse.

Näin pitkässä ohjelmassa vierailijoitakin oli kosolti, mutta kiinnostava tieto niille, joiden mielestä Baywatchin (1989-2001) katsomiseen oli kaksi syytä: Pamela Anderson. Andersonin ensimmäinen pidempi vakikiinnitys oli nimenomaan Koti kuntoon -sarjassa, jossa hän esitti Tool Time-ohjelman 'Tool Time Girl' -roolia Lisa-nimisenä kahden kauden verran. Rooliin kuului myös repliikki: "Does everybody know what time it is?" Tähän katsojat sitten vastasivat: "It's Tool Time!"

TV2 esitti sarjaa alunperin meillä, ja itselleni siihen liittyi silloin omanlaisensa harrastus löytää klaffivirheitä. Jaksot kuvattiin elävän yleisön edessä ja ilmeisesti lähetysversio trimmattiin huippukuntoon leikkauspöydällä, koska sarjan jokaisesta jaksosta löytyi kohtaus, jossa tahra Timin paidassa vaeltaa paikasta toiseen tai kuppi siirtyy yhtäkkiä pöydällä tai muuta vastaavaa. Yksittäiset kohtauksetkin koottiin siis useammasta läpivedosta. Toisaalta lopputekstien alle laitettiin usein myös mokaotoksia; kuvaustarvetta näytti kyllä olevankin useampaan ottoon...






Al: I don't think so, Tim.

3 kommenttia: