torstai 15. syyskuuta 2016

Se sketsishow - The Sketch Show

Nykyään ei juurikaan tehdä perinteisiä sketsiohjelmia. Ehkä niiden aika on ohi tai ehkä nekin seuraavat omia syklejään, jotka tulevat, menevät pois ja tulevat taas. Tosin koko television konsepti ja tulevaisuus on toki sekin ollut vaakalaudalla jo iät ajat.

Rehellinen, juoneton sketsishow kuitenkin puolustaa paikkaansa ihmisten viihdyttäjänä. Etenkin hyvintehty sketsishow.

Kuinka ollakaan, tällainen täydellisen onnistunut tuotos on olemassa, ja kuinka ollakaan - sen nimi on Se sketsishow/The Sketch Show (2001-03). Se sketsishow on brittituotantoa. Siellähän nämä hommat on osattu vuosikymmeniä.

Ohjelman tähtinä on hyvä viisikko: Lee Mack, Ronni Ancona, Jim Tavaré, Karen Taylor ja Tim Vine. Toisella kaudella Ronni Ancona lähti tekemään toista komediasarjaa (imitaatiohuumorisarja Alta lipan), ja tilalle tuli Kitty Flanagan. He suoltavat sarjan jokaisessa episodissa hurjan määrän sopivan lyhyitä sketsejä.

Sketsit eivät oikeastaan perustu tyypittelyyn eivätkä totisesti hassuihin maskeerauksiin ja vetimiin, vaan ennemminkin arjen teräviin huomioihin. Sketseissä yksinkertaistetaan ja kärjistetään tietysti, välillä mennän absurdiuden puolelle, mutta merkillisen toimiva ja ehdottoman naurattava sarja on (yhä). Kirjoittamisen ja esittämisen taso ei juuri notkahtele tässä runsaudensarvessa.

Sarjan kirjoittajina on toiminut viitisenkymmentä kirjoittajaa (mukaan lukien muun muassa niin näyttelijät itse kuin muuan Ricky Gervaiskin). Aihealueet poukkoilevat moneen suuntaan, mutta hauskuus yhdistää tätä muutoin epäyhteismitallista sillisalaattia. Kukin näyttelijä tuo sketseihin oman erityisen persoonansa, mutta kukaan ei silti jyrää toisia, vaan antaa tilaa.

Erikoista onkin, että tätä ei koskaan tehty kahta kautta enempää. Se sketsishown ensimmäinen tuotantokausi voitti parhaan komediasarjan BAFTAn, mutta toisen kauden katsojalukujen takia ohjelma lopulta keskeytettiin, ja sen viimeiset jaksot jätettiin näyttämättä. Kelsey Grammer yritti Frasierin jälkeen tuoda formaatin Amerikkaan (Lee Mack mukana), mutta tätä versiota ei tehty kuin kuusi jaksoa. Adaptaatioita on tehty myös moniin muihin maihin, kuten Italiaan, Indonesiaan, Saksaan ja Kreikkaan.

Kaksi kautta, 16 episodia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti