perjantai 27. huhtikuuta 2012

Penn & Teller: Fool Us


Taikuriduo Penn ja Teller on häärinyt yhdessä jo 35:n vuoden ajan. Takana on läjäpäin tv-esiintymisiä Friends'eistä Simpsoneihin ja Lettermanista Lenoon. Heillä on ollut televisiossa useita pisteohjelmia sekä tietysti pitkäikäinen (8 sesonkia) Penn & Teller: Bullshit! -sarjansa. Ja onhan varsinaista uraa sitten livenä kosolti; kruununa kymmenen vuoden kestokiinnitys Las Vegasiin. Heillä on siis maine, ja se maine on ansaittu.


Parivaljakon tavaramerkkinä on rautainen ammattitaito, temppujen paljastaminen ja huumori. Kaksikon puhelias osapuoli, Penn Jillette on järkälemäinen poninhäntävitsiniekka, joka selittää mitä tuleman pitää. Äänetön yhtiökumppani, (Raymond) Teller, taas laittaa itsensä likoon kropallaan tai suorittamalla tuosta vain virtuoosimaisesti manipulaatioita. Hän myös jatkaa mukamykkien viihdyttäjien perinnettä. Itse en oikein aina osaa arvostaa sitä lisäarvoa, mitä tämä puhumattomuuden teeskentely oikein tuo tullessaan. Sitä on sinänsä käytetty jippona kautta aikain, varietee- ja elokuvamaailmasta vaikkapa Marx-veljesten Harpo esimerkkinä.


Uudessa, brittiläisessä Penn & Teller: Fool Us (2011-) -sarjassaan duo itse temppuilee vähemmän. Tässä jutun juoni on yksinkertainen. Tunnin ohjelma, jossa muutama ammattitaikuri yrittää tehdä niin erikoisen tempun tai vanhan tempun omalla metodilla, että Penn & Teller ei pääse yhdellä yrittämällä jujusta selville. Jos taikuri tässä onnistuu, pääsee hän P & T:n show'hun Las Vegasiin mukaan esiintymään. Kuka katsoja ei tällaisesta ohjelmaideasta voisi pitää? No, ehkä henkilö joka ei arvosta taikatemppuilua, mutta sellaiset ihmiset ovat kuulema fiktiota.


Aivan mahtava ohjelma. Toinen toisensa jälkeen upeita, persoonallisia esiintyjiä, jotka tekevät kovalla ammattitaidolla komeita vedätyksiä. Toisinaan pelkillä käsillään (taikurin perussetti), ja toisinaan he vetävät isommankin shown rekvisiittoineen päivineen. Kyse on siis eräänlaisesta kykykilpailusta/game-showsta, mutta normitason versioista poiketen kukin esiintyjä on jo alan huippuammattilainen. No, ehkä paria poikkeusta lukuunottamatta.


Ohjelmaa isännöi kahdella ensimmäisellä kaudella äärimmäisen nopeareaktioinen ja nokkelasanainen Jonathan Ross, joka on aiemmin mm. vetänyt omaa nimeään kantanutta ohjelmaa kymmenisen vuotta BBC:llä. Usein isäntä myös tempaistaan lavalle temppuun mukaan, kun tarvitaan avustajaa. Toisinaan myös tuomarit ovat päässeet/joutuneet tähän rooliin, ja sehän heille passaa. Penn & Teller: Fool Us -ohjelmaa tehtiin ensin kokeeksi pilottijakso, mutta hyvien katsojalukujen myötä kuvattiin sitten koko kausi (pilotin kanssa yhteensä 9 jaksoa). Koko paketti kuvattiin kymmenessä päivässä sessioiden.

Ensimmäinen kausi tehtiin Briteissä, Lontoossa ja huolimatta mukavista katsojaluvuista, sarja keskeytettiin. Toinen kausi päätettiin kuitenkin käynnistää paria vuotta myöhemmin, mutta kuvaukset siirrettiin Penn & Tellerin kotikentälle Yhdysvaltoihin, Las Vegasiin. Kolmanella kaudella formaattia muokattiin korvaamalla Jonathan Ross Alyson Hanniganilla, jonka tie on kulkenut piipahdusrooleista Buffy, vampyyrintappajaan ja sieltä America Pie -komedioista Ensisilmäyksellä-menestykseen.


Koska Penn & Teller tunnetaan tavastaan tehdä temppu ja sitten paljastaa, miten se tehtiin (ihan eri tasoa kuin sarja Taikatemput paljastuvat/Breaking the Magicians' Code: Magic's Biggest Secrets Finally Revealed), niin tämä formaatti on tietysti heille passeli. Tosin. He eivät tietenkään paljasta metodeja meille katsojille, koska kyse on kuitenkin toisten taikurien ohjelmistosta, mutta he käyttävät avainsanoin ladattua koodikieltä ja piirroksia oivalluksensa tukena. Tästä kilpailijat yleensä heti myöntävät asian olevan juurikin näin. P & T -duolla kun on itsellään rautainen ammattitaito ja taikuuden historian tuntemus hallussaan. Toisinaan -harvoin- käy niin, että pojat nostavat kätensä pystyyn tai esittävät ensimmäisenä arvauksenaan väärän tulkinnan. Muutama Vegas-reissukin kauden aikana näin ollen tienattiin.

Penn ja Teller ovat uransa aikana tehneet ja nähneet varmasti tuhansia taikatemppuja. Sitä taustaa vasten on ihanaa nähdä, miten vilpittömän innostuneita ja tosissaan he ovat. Teller pysyy välillä tuskin tuolissaan, kun hän seuraa poikamaisen innostuneena lavalla tapahtuvaa. Penn analysoi nähtyä oivaltavasti ja löytää aina esityksestä oikeaan osuvia, kannustavia kommentteja. Aika poikkeuksellinen yhdistelmä taitoa ja hyvää tuulta koko ohjelma.



Jokainen 80-luvulla televisiota tuijottanut muistaa tietenkin Paul Danielsin taikaohjelman. Penn & Teller: Fool Us -ohjelman ensimmäisen kauden viimeisessä episodissa oli liikuttava hetki, kun ikääntynyt Paul Daniels osallistui poikansa Martin Danielsin esittämään temppuun. Sillä tempulla ei ansaittu Vegasin matkaa, mutta kylläkin standing ovation -kunnianosoitukset. Penn ja Teller muiden muassa pomppasivat tuoleiltaan pystyyn.

Aivan upea, laadukas ohjelma! Kolmen kauden jälkeen jaksoja on tehty 34.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti