perjantai 25. lokakuuta 2013

Ricky Nelson - The Adventures of Ozzie And Harriet



Ricky Nelson ehti saavuttaa huimaa sukseeta lyhyehköllä urallaan. Parhaiten hänet tunnetaan monista 50-luvun iskusävelistään, joista useampi kymmen pärjäsi soittolistoilla. Nelsonilla oli lähes kaksikymmentä hittiä Top kympissä ja ylipäätään yli viisikymmentä biisiä Amerikan Top sadassa. Elokuvaentuastit puolestaan muistavat Nelsonin Howard Hawksin länkkäriklassikosta Rio Bravo (1959). Itselleni Ricky Nelson tuli kuitenkin tutuksi kuvaruuduissamme pyörineestä ja Suomessa laulajan nimeä kantaneesta perhesitcomista Ricky Nelson/The Adventures of Ozzie And Harriet (1952-66).

Nelsonin vanhemmat olivat muusikoita, jotka tähdittivät samannimistä sarjaa ensin radiossa (1944-54) ja sitten myös televisiossa. Hetken aikaa tehtiin sarjaa rinnakkain molempiin formaatteihin. Sarja kertoi oikeasta Nelsonin perheestä, joka koostuu vanhemmista Ozzie ja Harriet Nelsonista sekä pojista David ja Ricky Nelsonista. Ricky Nelson itse aloitti radiohommat alle kymmenvuotiaana ja alle parikymppisenä hänellä oli jo ykköshitti Billboardin listoilla. Tv-ura vauhditti mukavasti muusikon uraa tuoden sekä ruutunäkyvyyttä ylimalkaan että mahdollisuuden esittää näitä biisejä sarjassa.

Fakta ja fiktio sekoittuivat sarjassa. Ulkokuvia otettiin perheen oikean kodin pihalla, kun taas sisäkuvat oli lavastettu studioon, mutta nekin muistuttivat perheen omaa kotia. Sarja kertoi perhe-elämästä, ja käsikirjoittajat käyttivät perheen omaa elämää siinä usein pohjana (käsikirjoittajan toimi useissa episodeissa Ozzie itse). Jopa niin, että kun pojat avioituivat oikeassa elämässä, he avioituivat myös sarjassa. Vaimot castattiin sarjaan mukaan. Liekö sanaa nepotismi vielä silloin keksittykään vai juuri tästä sarjastako sen tarpeellisuus hoksattiin?

Sarja on perusperhetilannekomediaa parhaimmillaan, mutta erotuksena monien isä-tietää-kaiken-genren edustajista Ozzie ei palannut iltaisin kotiin töistä (hänen ei juuri koskaan nähty käyvän töissä), ja hän itse aiheutti ideoillaan pikemminkin tuhoa kuin tyynnytti laineita. Ohjelmassa myös rikottiin usein neljännen seinän -sääntöä puhumalla suoraan kameralle.

Sarja osui sellaiseen yhteiskunnalliseen murrokseen, jossa 50-luvun arvot joutuivat lopulta turbulanssiin ja ohjelman kuvaama ydinperhe naurettavaksi instituutioksi. Sarja sukelsi reilun kymmenen vuoden porskuttamisen jälkeen, jolloin siihen yritettiin vielä antaa tekohengitystä vaihtamalla filmi värilliseksi ja yrittämällä nuorentaa hahmoja. Vaan eipä mitään, sarja oli lopettamisensa jälkeen kauan tilastoissa pitkäkestoisin tilannekomediasarja kautta aikain. Neljätoista sesonkia, 435 episodia!

Ricky Nelson oli hetken teini-idolikaartin kärkeä (lähimittari hänen suosiolleen oli Elvis), mutta urakäyrä alkoi kääntyä alaspäin 60-luvun puolivälissä. Hittejä ei enää syntynyt ja tv-esiintymiset olivat lähinnä täyterooleja. Nelson vieraili muun muassa klassisissa Lemmenlaiva- sekä Sheriffi McCloud -sarjoissa.

Muusikkona hän yritti hakea uutta potkua sekä tyylin- että nimenvaihdoksella (lempinimi "Ricky" virallistettiin muotoon "Rick" 60-luvun alkupuolella), mutta iso ongelma oli se, että Rick Nelson ei itse tehnyt biisejään. Toisaalta; ura olisi voinut vielä kehittyä muuhunkin suuntaan, ellei mies olisi menehtynyt ennen aikojaan lentokoneonnettomuudessa vain 45-vuotiaana.

Ricky Nelson -sitcom kelpasi veikeine musiikkeineen ja taustanauruineen sellaisenaan oikein hyvin meille 1960-luvun tv-rakastajille.


Ozzie: Oh, I just can't keep up with these dances. It took me two years to learn how to do The Twist, and by then, it was out-of-style.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti