torstai 13. joulukuuta 2012

Moukarimies - Sledge Hammer!


Siinä kun Salainen agentti Maxwell Smart parodioi James Bond -genreä, haki Hei, me pamputetaan! -sarja ivansa kärjeksi vanhoja poliisisarjoja. Hieman samoilla linjoilla mutta rankemmin oli myös Moukarimies/Sledge Hammer (1986-88), jonka innoittajana oli tottakai myös Clint Eastwoodin Likainen Harry -tyyppinen maailmankuva.


Moukarimiehenä elämänsä roolin sai hieman väritön, hajuton ja mauton David Rasche, joka tässä nimenomaisessa tuotannossa tekee yksiulotteisen mutta passelilla tavalla hienon työn. Hän esittää San Franciscon poliisivoimien tutkijaa Sledge Hammeria (pulp-kirjailija Mickey Spillanen luoman kovaotteisen Mike Hammerin sukunimikaima). Hammer vie bad cop -tyylittelyn tappiinsa saakka: hän on väkivaltainen, ahdasmielinen ja suorastaan sadistinen luonne, jonka rakastettu on moukarin kuvalla somistettu .44 Magnum. Hammer puhelee aseelleen kuin elävälle ihmiselle ja hellittelee sitä, mutta käyttää sitten sitä myös hyvin mielellään ampumiseen. Varsinaisia Hammerin suorittamia tappoja sarjassa ei kuitenkaan näytetä.


Balanssia ja draaman tarvitsemaa vastavoimaa sarjaan on haettu Hammerin työparista Dori Doreausta (Anne-Marie Martin). Hän on joka suhteessa luonteeltaan ja toimintatavoiltaan Hammerin vastakohta. Todellisessa elämässä homma ei toimisi lainkaan, mutta tv-maailmassa heidän välilleen saadaan outoa buddy-meininkiäkin. Kolmas vakionaama on pomona häärivä ja kliseisenä karjuva ylikomisario Trunk (Harrison Page), joka joutuu Hammerin toheloinnin seurauksena tuon tuostakin erilaisiin tukaliin tilanteisiin.


Danny Elfman on nyttemmin leimautunut eksentrisen ohjaaja Tim Burtonin hovisäveltäjäksi, mutta hän on rustannut myös tähän sarjaan tunnarimelodian. Alkutekstijaksossa nähdään silkkipieluksella lepäävä Hammerin ase, jolla lopuksi ammutaan tv-ruutu pirstaleiksi. (Elfmanin plakkarissa on tietysti myös vielä tunnetumpi tv-sarja: Simpsonit.)

Samoihin aikoihin Moukarimiehen pilotin teon kanssa tuli Peter Gabrielin 'Sledgehammer'-biisistä iso hitti, ja tuotantoyhtiö käyttikin sitä eri kanavillaan oitis sarjan mainoksissa. Muuten sarja jumiutui kotimaassaan Dallasin ja Miami Vicen väliin, ja se lopetettiin kahden kauden jälkeen (41 episodia).



Sledge Hammer: Trust me, I know what I'm doing.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti